!!! 180 kcal !!!
Co potrzebujemy:
· Mięso
mielone z indyka, 3 łyżki, 40g
· Pieczarki,
2 szt., 80g
· Cebula,
1/5 szt., 15g
· Pomidory
z puszki, ¼ op., 100g
· Bakłażan,
¼ szt., 50g
· Cukinia,
¼ małej szt., 50g
· Jogurt
naturalny, 2 łyżki, 24g
· Musztarda,
¼ łyżeczki, 2g
· Mozarella,
1 łyżeczka, 5g
· Jajo,
1/3 szt., 20g
Receptura:
Na patelni podsmażyć
zmielone mięso drobiowe, pokrojone pieczarki i cebulę z dodatkiem
przypraw (sól, pieprz). Dodać pomidory z puszki i dusić do momentu uzyskania
gęstej konsystencji. Bakłażan należy pokroić w plastry, delikatnie osolić i odstawić
na 20 minut, następnie lekko zgrillować. Cukinię pokroić w plastry i gotować
około 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić warstwę bakłażana,
następnie cukinii i polać wcześniej przygotowanym farszem z mięsa i warzyw, na
to ułożyć jeszcze jedna warstwa bakłażana i cukinii. Polać sosem wykonanym ze
zmieszania jogurtu naturalnego, musztardy, jaja, posiekanego sera mozarella
oraz przypraw (sól, pieprz).
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.