Pobudzający koktajl ;)
Składniki:
·
¼ szklanki surowych migdałów;
·
1 miarka wysokiej jakości serwatki w proszku
(o niskiej zawartości cukru);
·
2
umyte liście jarmużu;
·
½ szklanki jogurtu naturalnego;
·
1 łyżka zmielonych nasion lnu;
·
1 szklanka mleka migdałowego.
Mieszamy wszystkie składniki w blenderze.
Przelewamy do szklanki lub kubka
Pudding ryżowy z owocami
Składniki:
·
500
ml mleka owsianego (ryżowego, koziego)
·
duża
szczypta cynamonu
·
1/3
szkl. ryżu
·
¼
szkl. płatków migdałowych podprażonych
·
¼
szkl. orzechów włoskich
·
2
średnie jabłka
·
1
gruszka
·
4
śliwki.
Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka,
obtocz w maśle i włóż do piekarnika na ok. 15 min. Do mleka wrzuć ryż i gotuj
ok. 40 min, aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop
klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały
i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.
"ENERGETYCZNE" KULKI
PRZEPIS
1 szklanka płatków owsianych
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej naturalne bez dodatku cukru)
1/2szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki miodu
1 łyżka ekstraktu wanilii (jako zamiennik może być cukier waniliowy)
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu przed podaniem formujemy kuleczki wielkości cukierków Raffaello.
SMACZNEGO
Przepisy z kaszy jaglanej:
1.
Cukinia nadziewana
Składniki na 2 porcje:
* 2 nieduże cukinie
* 1/3 szklanki kaszy jaglanej
* ser mozzarella
* odrobina oleju rzepakowego
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* pieprz, sól morska, papryka ostra, kurkuma, bazylia
* ½ pęczka świeżej bazylii
Kaszę wrzucić na wrzątek i ugotować wg przepisu podstawowego.
Cukinię przekroić na pół, wyciąć środek. Na patelni rozgrzać olej, dodać
pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i miąższ z cukinii, poddusić.
Dodać ugotowaną kaszę i chwilę podsmażyć.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i bazylią. Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, położyć przekrojone cukinie i
wypełniać farszem, na wierzch położyć pokrojone plastry mozzarelli.
Zapiekać
w temp. 180° C ok. 20-25 minut. Przybrać listkami bazylii.
2.
Curry z kaszy i soczewicy
Składniki na 2 porcje:
* 4 łyżki soczewicy zielonej lub brązowej
* ¼ szklanki kaszy jaglanej
* ½ papryki czerwonej
* kilka pieczarek
* cebula
* odrobina oleju
* 2-3 łyżeczki średniej pasty curry
* curry, majeranek, kminek mielony, kolendra
* mleko kokosowe
Kaszę
wrzucić na wrzątek i ugotować wg przepisu podstawowego. Soczewicę gotować ok.
30 min. dodając przyprawy: mielony kminek, majeranek i zgniecione ziarenka
kolendry. W momencie, gdy dobiega końca gotowanie soczewicy, na rozgrzany olej
wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić, dodać pokrojone w kostkę
pieczarki i paprykę. Chwilę poddusić, dodać pastę curry i przyprawę curry,
dołożyć ugotowaną soczewicę z niewielką ilością wody z gotowania, dusić przez
chwilę. Wymieszać z kaszą i mlekiem kokosowym, potrzymać na kuchence, aby
wyrównać temperaturę dania, przełożyć na talerze i posypać koperkiem lub świeżą
kolendrą.
3. Duszone warzywa z
kasza
Składniki
na 3-4 porcje:
*
5 bardzo małych cukinii
*
10 pomidorków koktajlowych
*
2 łodygi selera naciowego
*
¾ szklanki kaszy jaglanej
*
kilka pistacji
*
cebula
*
natka pietruszki
*
garść kiełków
*
sól morska, pieprz, chili
*
odrobina oliwy z oliwek
Warzywa
umyć, cukinię pokroić na ćwiartki, seler naciowy w półksiężyce, a obraną cebulę
w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cukinię, marchewkę, seler i cebulę. Po
chwili dodać pomidorki koktajlowe, wsypać kaszę i podsmażyć 2-3 minuty. Dolać
200 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i
chili, dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Udekorować posiekanymi pistacjami i
kiełkami.
4.
Frittata z fetą
Składniki
na 2 porcje:
*
¼ szklanki kaszy jaglanej
*
½ papryki czerwonej i ½ papryki zielonej
*
50 g sera typu feta
*
cebula
*
zielona cebulka
*
odrobina oleju rzepakowego
*
4 jajka
*
sól morska lub kamienna, pieprz, bazylia, czosnek niedźwiedzi
Kaszę
wrzucić na wrzątek i ugotować wg przepisu podstawowego. Cebulę i papryki
pokroić w drobną kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać papryki, przyprawy,
ugotowaną kaszę i ser. Wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać
roztrzepanymi jajkami. Zapiec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20
minut. Posypać pokrojoną zieloną cebulką.
5. Kasza z kalafiorem
Składniki
na 2 porcje:
*
½ szklanki kaszy jaglanej
*
1 mały kalafior
*
1 cebula
*
1 ząbek czosnku
*
koperek
*
odrobina sklarowanego masła
*
pieprz
*
sól morska
Kaszę
zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać masło, różyczki kalafiora oraz pokrojoną
w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Gotować na małym ogniu ok. 15- 20 minut
pod przykryciem. Przyprawić solą i posypać koperkiem.
6.
Kasza z mozzarellą i grillowanymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
* ½ szklanki kaszy jaglanej
* 2 duże pomidory
* 250 g mozzarelli (1 duża kulka)
* kilka czarnych oliwek
* świeża posiekana bazylia
* sól morska, pieprz
* oliwa z oliwek
Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Pomidory pokroić w
plastry, nasmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, grillować na
patelni ok. 10-15 minut.
Do ugotowanej ciepłej kaszy dodać oliwki, pokrojoną w kostkę
mozzarellę, wymieszać i doprawić.
Udekorować grillowanymi pomidorami i świeżą bazylią.
Pobudzający koktajl ;)
Składniki:
·
¼ szklanki surowych migdałów;
·
1 miarka wysokiej jakości serwatki w proszku
(o niskiej zawartości cukru);
·
2
umyte liście jarmużu;
·
½ szklanki jogurtu naturalnego;
·
1 łyżka zmielonych nasion lnu;
·
1 szklanka mleka migdałowego.
Mieszamy wszystkie składniki w blenderze.
Przelewamy do szklanki lub kubka
Pudding ryżowy z owocami
Składniki:
·
500
ml mleka owsianego (ryżowego, koziego)
·
duża
szczypta cynamonu
·
1/3
szkl. ryżu
·
¼
szkl. płatków migdałowych podprażonych
·
¼
szkl. orzechów włoskich
·
2
średnie jabłka
·
1
gruszka
·
4
śliwki.
Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka,
obtocz w maśle i włóż do piekarnika na ok. 15 min. Do mleka wrzuć ryż i gotuj
ok. 40 min, aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop
klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały
i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.
PRZEPIS
1 szklanka płatków owsianych
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej naturalne bez dodatku cukru)
1/2szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki miodu
1 łyżka ekstraktu wanilii (jako zamiennik może być cukier waniliowy)
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu przed podaniem formujemy kuleczki wielkości cukierków Raffaello.
SMACZNEGO
Dieta Montignaca
Godna polecenia dietą, na której od kilku lat pracuję na turnusach odchudzających jest dieta Montignaca. Dla mnie osobiście jest to dieta bardzo bogata w wartości odżywcze oraz wielkość dań jest w miarę spora. Wiele dań z diety pięknie komponuje się z tzw. domową kuchnią. Dieta Montignaca zakłada, że nie ilość spożywanych kalorii, a nieprawidłowy dobór produktów spożywczych powoduje przyrost masy ciała i zakłóca proces odchudzania. Zgodnie z tą teorią dieta opiera się na starannym doborze produktów wchodzących w skład posiłku, bazując na wysokości indeksu glikemicznego, zawartości węglowodanów, białka oraz tłuszczu. Ze względu na różnorodność produktów oraz niski deficyt energetyczny jest to dieta najbardziej fizjologiczna, w największym stopniu zbilansowana pod względem wartości odżywczej w porównaniu do diety owocowo-warzywnej lub diety 1000 kcal.
Co najważniejsze jest po prostu SMACZNA !!! :)
RECEPTURKA:
Frittata twarogowo - warzywna.
!!! 120 kcal !!!
PRODUKTY:
Ser twarogowy, 1/5 kostki, 40 g
Papryka, 1 plaster, 30 g
Cukinia, 1/3 małej szt., 70g
Cebula, 1/5 szt., 15g
Pomidor, 1/4 szt., 40g
Zielone oliwki, 2 szt., 6g
Jajo, 1 szt., 50g (lub samo białko
jaja L)
|
Wszystkie
warzywa (prócz oliwek) pokroić,
zmieszać z serem twarogowym, jajem i
przyprawami
(sól, pieprz, zioła prowansalskie)
i wyłożyć na blachę na papierze
do pieczenia.
Położyć pokrojone oliwki. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Ryba gotowana na parze w ziołach, podawana na puree z kalafiora z fasolką szparagową i marchewką.
!!! 140 kcal !!!
Produkty :
Dorsz, wielkość talii kart, 100 g
Kalafior, mała garść, 50 g
Mleko 1 łyżka, 12g
Fasolka szparagowa, garść, 70g
Marchew,
1 szt. 50 g
Recepturka:
Rybę
oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, gotować na parze ok. 20-30 minut.
Kalafior ugotować, dodać sól, pieprz i zmiksować z łyżką mleka 0,5%. Posypać
pietruszką. Fasolkę ugotować do miękkości. Marchew podawać na surowo pokrojoną
w słupki/plastry
Babeczki owsiane podawane z musem z czarnej porzeczki.
!!! 250 kcal !!!
PRODUKTY :
· Płatki owsiane, 4 łyżki, 48g
· Otręby pszenne, ½ łyżeczki, 2g
· Mleko 0,5%, 3 łyżki, 35g
· Woda, 1/3 szklanki
· Jajo, 1/3 szt., 20g
· Cynamon, ¼ łyżeczki
· Armat waniliowy
· Proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki, 1-2g
Czarna
porzeczka, duża garść, 80g
RECEPTURA:
Mleko z wodą
ugotować w garnku, wrzucić płatki owsiane z otrębami i gotować do gęstości.
Dodać cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej, proszek do pieczenia, jajo i
wymieszać. Masę nałożyć do silikonowych foremek, piec około 40 minut w 180
stopniach.
Czarną
porzeczkę (może być wykorzystana mrożona) zmiksować bądź ugotować na mus.
Proponuję danie z diety Montignaca "kasza gryczana zapiekana z warzywami i serem twarogowym".
!!! 150 kcal !!!
!!! 150 kcal !!!
Produkty potrzebne do przyrządzenia dania ;
Kasza gryczana, 2 łyżki, 25g
Brokuły, pół garści, 50g
Pieczarki, 4 szt., 160g
Cebula, 1/4 szt., 20g
Czosnek, ząbek, 5g
Ser twarogowy chudy, 1 łyżka, 12g
Śmietana 12%, 1 łyżeczka, 5g
Receptura;
Kaszę
gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć
z pieczarkami beztłuszczowo. Brokuły ugotować, rozdrobnić. Składniki połączyć,
posypać solą, pieprzem oraz tymiankiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
posypać pokruszonym serem twarogowym, zalać łyżeczką śmietany 12%. Zapiekać ok.
15 minut w 200 stopniach.
SMACZNEGO !!! :)
Lasagne z bakłażana, cukinii, pomidorów i mięsa drobiowego.
!!! 180 kcal !!!
Lasagne z bakłażana, cukinii, pomidorów i mięsa drobiowego.
!!! 180 kcal !!!
Co potrzebujemy:
· Mięso
mielone z indyka, 3 łyżki, 40g
· Pieczarki,
2 szt., 80g
· Cebula,
1/5 szt., 15g
· Pomidory
z puszki, ¼ op., 100g
· Bakłażan,
¼ szt., 50g
· Cukinia,
¼ małej szt., 50g
· Jogurt
naturalny, 2 łyżki, 24g
· Musztarda,
¼ łyżeczki, 2g
· Mozarella,
1 łyżeczka, 5g
· Jajo,
1/3 szt., 20g
Receptura:
Na patelni podsmażyć
zmielone mięso drobiowe, pokrojone pieczarki i cebulę z dodatkiem
przypraw (sól, pieprz). Dodać pomidory z puszki i dusić do momentu uzyskania
gęstej konsystencji. Bakłażan należy pokroić w plastry, delikatnie osolić i odstawić
na 20 minut, następnie lekko zgrillować. Cukinię pokroić w plastry i gotować
około 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić warstwę bakłażana,
następnie cukinii i polać wcześniej przygotowanym farszem z mięsa i warzyw, na
to ułożyć jeszcze jedna warstwa bakłażana i cukinii. Polać sosem wykonanym ze
zmieszania jogurtu naturalnego, musztardy, jaja, posiekanego sera mozarella
oraz przypraw (sól, pieprz).
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.