przepisy


 

Pobudzający koktajl ;)



Składniki:

·             1 dojrzały banan (eko);
·             ¼ szklanki surowych migdałów;
·             1 miarka wysokiej jakości serwatki w proszku (o niskiej zawartości cukru);
·             2 umyte liście jarmużu;
·             ½ szklanki jogurtu naturalnego;
·             1 łyżka zmielonych nasion lnu;
·             1 szklanka mleka migdałowego.
Mieszamy wszystkie składniki w blenderze.
Przelewamy do szklanki lub kubka

Pudding ryżowy z owocami

 



Składniki:
·             500 ml mleka owsianego (ryżowego, koziego)
·             1/3 szkl. syropu klonowego
·             duża szczypta cynamonu
·             1/3 szkl. ryżu
·             ¼ szkl. płatków migdałowych podprażonych
·             ¼ szkl. orzechów włoskich
·             2 średnie jabłka
·             1 gruszka
·             4 śliwki.
Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka, obtocz w maśle i włóż do piekarnika na ok. 15 min. Do mleka wrzuć ryż i gotuj ok. 40 min, aż ryż się  rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.
"ENERGETYCZNE" KULKI





PRZEPIS

1 szklanka płatków owsianych
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej naturalne bez dodatku cukru)
1/2szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki miodu
1 łyżka ekstraktu wanilii (jako zamiennik może być cukier waniliowy)

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu przed podaniem formujemy kuleczki wielkości cukierków Raffaello.

SMACZNEGO

 









Przepisy z kaszy jaglanej:

1. Cukinia nadziewana

Składniki na 2 porcje:
* 2 nieduże cukinie
* 1/3 szklanki kaszy jaglanej
* ser mozzarella
* odrobina oleju rzepakowego
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* pieprz, sól morska, papryka ostra, kurkuma, bazylia
* ½ pęczka świeżej bazylii

Kaszę wrzucić na wrzątek i ugotować wg przepisu podstawowego. Cukinię przekroić na pół, wyciąć środek. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i miąższ z cukinii, poddusić.
Dodać ugotowaną kaszę i chwilę podsmażyć.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i bazylią. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, położyć przekrojone cukinie i wypełniać farszem, na wierzch położyć pokrojone plastry mozzarelli.
Zapiekać w temp. 180° C ok. 20-25 minut. Przybrać listkami bazylii.

2. Curry z kaszy i soczewicy

Składniki na 2 porcje:
* 4 łyżki soczewicy zielonej lub brązowej
* ¼ szklanki kaszy jaglanej
* ½ papryki czerwonej
* kilka pieczarek
* cebula
* odrobina oleju
* 2-3 łyżeczki średniej pasty curry
* curry, majeranek, kminek mielony, kolendra
* mleko kokosowe

Kaszę wrzucić na wrzątek i ugotować wg przepisu podstawowego. Soczewicę gotować ok. 30 min. dodając przyprawy: mielony kminek, majeranek i zgniecione ziarenka kolendry. W momencie, gdy dobiega końca gotowanie soczewicy, na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Chwilę poddusić, dodać pastę curry i przyprawę curry, dołożyć ugotowaną soczewicę z niewielką ilością wody z gotowania, dusić przez chwilę. Wymieszać z kaszą i mlekiem kokosowym, potrzymać na kuchence, aby wyrównać temperaturę dania, przełożyć na talerze i posypać koperkiem lub świeżą kolendrą.


3. Duszone warzywa z kasza

Składniki na 3-4 porcje:
* 5 bardzo małych cukinii
* 10 pomidorków koktajlowych
* 2 łodygi selera naciowego
* ¾ szklanki kaszy jaglanej
* kilka pistacji
* cebula
* natka pietruszki
* garść kiełków
* sól morska, pieprz, chili
* odrobina oliwy z oliwek

Warzywa umyć, cukinię pokroić na ćwiartki, seler naciowy w półksiężyce, a obraną cebulę w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cukinię, marchewkę, seler i cebulę. Po chwili dodać pomidorki koktajlowe, wsypać kaszę i podsmażyć 2-3 minuty. Dolać 200 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili, dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Udekorować posiekanymi pistacjami i kiełkami.

4. Frittata z fetą

Składniki na 2 porcje:
* ¼ szklanki kaszy jaglanej
* ½ papryki czerwonej i ½ papryki zielonej
* 50 g sera typu feta
* cebula
* zielona cebulka
* odrobina oleju rzepakowego
* 4 jajka
* sól morska lub kamienna, pieprz, bazylia, czosnek niedźwiedzi

Kaszę wrzucić na wrzątek i ugotować wg przepisu podstawowego. Cebulę i papryki pokroić w drobną kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać papryki, przyprawy, ugotowaną kaszę i ser. Wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać roztrzepanymi jajkami. Zapiec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 minut. Posypać pokrojoną zieloną cebulką.


5. Kasza z kalafiorem

Składniki na 2 porcje:
* ½ szklanki kaszy jaglanej
* 1 mały kalafior
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* koperek
* odrobina sklarowanego masła
* pieprz
* sól morska

Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać masło, różyczki kalafiora oraz pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Gotować na małym ogniu ok. 15- 20 minut pod przykryciem. Przyprawić solą i posypać koperkiem.

6. Kasza z mozzarellą i grillowanymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:
* ½ szklanki kaszy jaglanej
* 2 duże pomidory
* 250 g mozzarelli (1 duża kulka)
* kilka czarnych oliwek
* świeża posiekana bazylia
* sól morska, pieprz
* oliwa z oliwek

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Pomidory pokroić w plastry, nasmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, grillować na patelni ok. 10-15 minut.
Do ugotowanej ciepłej kaszy dodać oliwki, pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszać i doprawić.
Udekorować grillowanymi pomidorami i świeżą bazylią.
 

Dieta Montignaca


Godna polecenia dietą, na której od kilku lat pracuję na turnusach odchudzających jest dieta Montignaca. Dla mnie osobiście jest to dieta bardzo bogata w wartości odżywcze oraz wielkość dań jest w miarę spora. Wiele dań z diety pięknie komponuje się z tzw. domową kuchnią.  Dieta Montignaca zakłada, że nie ilość spożywanych kalorii, a nieprawidłowy dobór produktów spożywczych powoduje przyrost masy ciała i zakłóca proces odchudzania. Zgodnie z tą teorią dieta opiera się na starannym doborze produktów wchodzących w skład posiłku, bazując na wysokości indeksu glikemicznego, zawartości węglowodanów, białka oraz tłuszczu. Ze względu na różnorodność produktów oraz niski deficyt energetyczny jest to dieta najbardziej fizjologiczna, w największym stopniu zbilansowana pod względem wartości odżywczej w porównaniu do diety owocowo-warzywnej lub diety 1000 kcal. 


Co najważniejsze jest po prostu SMACZNA !!! :) 



Frittata twarogowo - warzywna.

 

!!! 120 kcal !!! 


PRODUKTY:


Ser twarogowy, 1/5 kostki, 40 g

Papryka, 1 plaster, 30 g

Cukinia, 1/3 małej szt., 70g

Cebula, 1/5 szt., 15g

Pomidor, 1/4 szt., 40g

Zielone oliwki, 2 szt., 6g

Jajo, 1 szt., 50g (lub samo białko jaja L)
   RECEPTURKA:

Wszystkie warzywa (prócz oliwek) pokroić, 
zmieszać z serem twarogowym, jajem i przyprawami 
(sól, pieprz, zioła prowansalskie) 
i wyłożyć na blachę na papierze do pieczenia. 
Położyć pokrojone oliwki. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. 


 

Ryba gotowana na parze w ziołach, podawana na puree z kalafiora z fasolką szparagową i marchewką.






 



!!! 140 kcal !!!



Produkty :



  Dorsz, wielkość talii kart, 100 g

  Kalafior, mała garść, 50 g

 Mleko 1 łyżka, 12g

Fasolka szparagowa, garść, 70g
Marchew, 1 szt. 50 g


Recepturka:
Rybę oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, gotować na parze ok. 20-30 minut. Kalafior ugotować, dodać sól, pieprz i zmiksować z łyżką mleka 0,5%. Posypać pietruszką. Fasolkę ugotować do miękkości. Marchew podawać na surowo pokrojoną w słupki/plastry 






Babeczki owsiane podawane z musem z czarnej porzeczki.



!!! 250 kcal !!!

PRODUKTY :
·   Płatki owsiane, 4 łyżki, 48g
·   Otręby pszenne, ½ łyżeczki, 2g
·   Mleko 0,5%, 3 łyżki, 35g
·   Woda, 1/3 szklanki
·   Jajo, 1/3 szt., 20g
·   Cynamon, ¼ łyżeczki
·   Armat waniliowy
·   Proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki, 1-2g
Czarna porzeczka, duża garść, 80g

RECEPTURA:

Mleko z wodą ugotować w garnku, wrzucić płatki owsiane z otrębami i gotować do gęstości. Dodać cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej, proszek do pieczenia, jajo i wymieszać. Masę nałożyć do silikonowych foremek, piec około 40 minut w 180 stopniach.
Czarną porzeczkę (może być wykorzystana mrożona) zmiksować bądź ugotować na mus.  






Proponuję danie z diety Montignaca  "kasza gryczana zapiekana z warzywami i serem twarogowym".
 !!! 150 kcal !!!

 Produkty potrzebne do przyrządzenia dania ;


Kasza gryczana, 2 łyżki, 25g
Brokuły, pół garści, 50g
Pieczarki, 4 szt., 160g
Cebula, 1/4 szt., 20g
Czosnek, ząbek, 5g
Ser twarogowy chudy, 1 łyżka, 12g
Śmietana 12%, 1 łyżeczka, 5g

Receptura;

Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć z pieczarkami beztłuszczowo. Brokuły ugotować, rozdrobnić. Składniki połączyć, posypać solą, pieprzem oraz tymiankiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pokruszonym serem twarogowym, zalać łyżeczką śmietany 12%. Zapiekać ok. 15 minut w 200 stopniach.


SMACZNEGO !!! :)



Lasagne z bakłażana, cukinii, pomidorów i mięsa drobiowego.
 


!!! 180 kcal !!!  


Co potrzebujemy:
·  Mięso mielone z indyka, 3 łyżki, 40g

·  Pieczarki, 2 szt., 80g

·  Cebula, 1/5 szt., 15g

·  Pomidory z puszki, ¼ op., 100g

·  Bakłażan, ¼ szt., 50g

·  Cukinia, ¼ małej szt., 50g

·  Jogurt naturalny, 2 łyżki, 24g

·  Musztarda, ¼ łyżeczki, 2g

·  Mozarella, 1 łyżeczka, 5g

·  Jajo, 1/3 szt., 20g


Receptura:


Na patelni podsmażyć  zmielone mięso drobiowe, pokrojone pieczarki i cebulę z dodatkiem przypraw (sól, pieprz). Dodać pomidory z puszki i dusić do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Bakłażan należy pokroić w plastry, delikatnie osolić i odstawić na 20 minut, następnie lekko zgrillować. Cukinię pokroić w plastry i gotować około 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić warstwę bakłażana, następnie cukinii i polać wcześniej przygotowanym farszem z mięsa i warzyw, na to ułożyć jeszcze jedna warstwa bakłażana i cukinii. Polać sosem wykonanym ze zmieszania jogurtu naturalnego, musztardy, jaja, posiekanego sera mozarella oraz przypraw (sól, pieprz). 
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.