sobota, 12 października 2013

Lasagne z bakłażana, cukinii, pomidorów i mięsa drobiowego.

 

!!! 180 kcal !!!  


Co potrzebujemy:
·  Mięso mielone z indyka, 3 łyżki, 40g

·  Pieczarki, 2 szt., 80g
·  Cebula, 1/5 szt., 15g
·  Pomidory z puszki, ¼ op., 100g
·  Bakłażan, ¼ szt., 50g
·  Cukinia, ¼ małej szt., 50g
·  Jogurt naturalny, 2 łyżki, 24g
·  Musztarda, ¼ łyżeczki, 2g
·  Mozarella, 1 łyżeczka, 5g
·  Jajo, 1/3 szt., 20g

Receptura:


Na patelni podsmażyć  zmielone mięso drobiowe, pokrojone pieczarki i cebulę z dodatkiem przypraw (sól, pieprz). Dodać pomidory z puszki i dusić do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Bakłażan należy pokroić w plastry, delikatnie osolić i odstawić na 20 minut, następnie lekko zgrillować. Cukinię pokroić w plastry i gotować około 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić warstwę bakłażana, następnie cukinii i polać wcześniej przygotowanym farszem z mięsa i warzyw, na to ułożyć jeszcze jedna warstwa bakłażana i cukinii. Polać sosem wykonanym ze zmieszania jogurtu naturalnego, musztardy, jaja, posiekanego sera mozarella oraz przypraw (sól, pieprz). 
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.